Yönerge

T.C. SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (TÖMER) EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin amacı ön lisans, lisans ve lisansüstü seviyesinde öğrenim görmek isteyen uluslararası öğrencilere SCÜ TÖMER tarafından uygulanacak Türkçe Hazırlık Programının, Türkçe öğrenmek isteyen yabancılara yönelik Türkçe Kursları ile Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Sertifika Programının, diğer Türk lehçelerinin öğretilmesi için açılacak kursların ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezince (SCÜ TÖMER) yapılan Seviye Tespit, Kur Bitirme ve Yeterlik Sınavlarının uygulama ve değerlendirme esaslarını belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2 - (1) Bu Yönerge; ön lisans, lisans ve lisansüstü seviyesinde öğrenim görmek isteyen uluslararası öğrencilere SCÜ TÖMER tarafından uygulanacak Türkçe Hazırlık Programını, Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Sertifika Programını, Türkçe öğrenmek isteyen yabancılara yönelik Türkçe Kurslarını, Türk lehçelerinin öğretilmesi için açılacak kursları, Seviye Tespit, Kur Bitirme ve Yeterlik Sınavlarına katılacak olan adaylar ile program, kurs ve sınav düzenleyicilerine ilişkin esasları kapsar.

Dayanak

MADDE 3 - (1) Bu esaslar, Türkiye'de Öğrenim Gören Yabancı Uyruklu Öğrencilere ilişkin 2922 sayılı Kanunun 6’ncı maddesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Düzeyinde Yabancı Uyruklu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Esasları ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (SCÜ TÖMER) Yönetmeliği'nin ilgili maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 - (1) Bu yönergede yer alan;

a. Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı: Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Programını

b. Başarı Belgesi: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde düzenlenen Yeterlik Sınavı sonucunda başarılı olan kursiyerlere verilen belgeyi,

c. Sertifika: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde düzenlenen Türkçe Hazırlık Programı sonucunda C1 düzeyinde başarılı olan kursiyerlere ve Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Sertifika Programı kursunun sonucunda başarılı olan kursiyerlere verilen sertifikaları,

ç. Dil Seviyesi: Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Programı’na göre planlanan (A1, A2,B1, B2, C1, C2) eğitim programlarından her birini,

d. Kur: Seviye Tespit Sınavı sonucuna göre kursiyerlerin yerleştirildiği ve öğrenim göreceği belirli bir seviyedeki müfredatı kapsayan bir eğitim dönemini,

e. Kursiyer/öğrenci: SCÜ TÖMER’de kursa katılanları,

f. Aday: Kursa katılmak üzere SCÜ TÖMER’e başvuru yapanları

g. Kurslar: SCÜ TÖMER’in açmış olduğu kursları,

ğ. Merkez (SCÜ TÖMER): Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezini,

h. Müdürlük: SCÜ TÖMER Müdürlüğünü,

ı. Sınav Düzenleyicileri: SCÜ TÖMER Müdürlüğü tarafından görevlendirilen sınav düzenleyicilerini,

i. Rektör: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörünü

j.Senato: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Senatosunu,

k.Kur Bitirme Sınavı: Kursiyerin eğitime devam ettiği mevcut kurun sonunda yapılan sınavı,

l.Türkçe Yeterlik Sınavı: SCÜ TÖMER’in yaptığı Türkçe Yeterlik Sınavını,

m. Seviye Tespit Sınavı: Öğrencinin Türkçe eğitimine hangi seviyeden devam edeceğini veya öğrencinin dil düzeyini belirleyen sınavı,

n. Türkiye Yükseköğretim Yeterlikler Çerçevesi: Yükseköğretim Kurumunca hazırlanan ve Bologna Sürecine üye ülkelerin Yükseköğretim sistemlerinde şeffaflık, tanınma ve hareketliliği artırmayı amaçlayan yeterlikleri,

o.Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesini,

ö. Yönetim Kurulu: SCÜ TÖMER Yönetim Kurulunu,

p. YTB: Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığını ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Türkçe Kursları Eğitim-Öğretimi ve Sınavı ile İlgili Esaslar Kurslara Giriş-Kayıt Şartları ve Muafiyet Koşulları

Kursiyer Kabulü

MADDE 5 – (1) Türkçe yeterlik koşulu olan ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarına kayıt yaptırmış uluslararası öğrenciler ile YTB veya benzer kurum ve kuruluşlarca SCÜ TÖMER’e yönlendirilen uluslararası ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencileri eğer Türkçe muafiyet koşullarını yerine getirmemişlerse SCÜ TÖMER’de Türkçe Hazırlık Programı’na başlarlar.

(2) SCÜ TÖMER’de Türkçe öğrenmek isteyen adaylar el-mek yoluyla veya şahsen başvurarak gerekli belgeleri sunup istedikleri tarihteki bir kursa kayıtlarını yaptırabilirler.

Muafiyet Koşulları

MADDE 6 – (1) Üniversitenin Türkçe yeterlik koşulu olan programlarına kayıt yaptırmış uluslararası öğrencilerden aşağıdaki muafiyet koşullarından herhangi birini yerine getirenler, zorunlu Türkçe Hazırlık Programından muaf sayılırlar. Muafiyet koşulları şöyledir:

a) SCÜ TÖMER’de yapılan Türkçe Hazırlık Programı sonucunda ya da Sivas Cumhuriyet Üniversitesi TÖMER Türkçe Yeterlik Sınavında başarılı olup Türkçe düzeyinin en az C1 düzeyinde olduğunu gösteren SCÜ TÖMER Türkçe Yeterlik Belgesi sahibi olmak

b) Yunus Emre Enstitüsünün düzenlediği Türkçe Yeterlik Sınavında (TYS) başarılı olduğunu ve Türkçe düzeyinin en az C1 seviyesinde olduğunu gösteren geçerli bir sınav sonuç belgesine sahip olmak

c) Belgelendirmek şartıyla, ortaöğreniminin en az son üç yılını öğretim dili Türkçe olan bir ortaöğretim kurumunda (Türkiye ve K.K.T.C.’deki liseler ile yurtdışında olup MEB’e bağlı olan liselerde) tamamlayarak mezun olmak veya üniversitelerin öğretim dili Türkçe olan ön lisans, lisans veya lisansüstü programlarından mezun olmak. Mezuniyet tarihinden itibaren iki yılı aşkın süreyle eğitime ara veren adaylar SCÜ TÖMER Türkçe Yeterlik Sınavına tabi tutulacaklardır.

(2) Uluslararası öğrenci statüsüyle Türkçe yeterlik koşulu olan bir programa kayıt yaptıran ve aynı zamanda T.C. veya K.K.T.C. pasaportu ya da Mavi Kart sahibi olan öğrenciler bu maddenin 1. fıkrasında belirtilen şartları yerine getirememişlerse SCÜ TÖMER tarafından düzenlenen Türkçe Yeterlik Sınavına girmek zorundadırlar.

MADDE 7 - (1) SCÜ TÖMER’de hangi kursların açılacağını gelen istekleri dikkate alarak SCÜ TÖMER Müdürlüğü belirler. Başvuru sayısı 10 ve 10’un üstünde olan kurslar açılır. Başvuru sayısı 10’un altında olan kurslar ise SCÜ TÖMER Merkez Müdürlüğü onayı ile açılabilir.

(2) Yurt dışından kurs ücretini yatırarak başvuran kursiyerlere “Kabul Belgesi (akseptans)” yollanabilir.

MADDE 8 - (1) Kursiyerlerin kayıtları, SCÜ TÖMER Müdürlüğü tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.

(2) Kayıt için istenen belgelerin aslı veya noter tarafından onaylı kopyası kabul edilir.

(3) Yönetim Kurulu tarafından başka bir belge istenmediği takdirde, kayıt için adaylardan 3 adet vesikalık fotoğraf, pasaport veya nüfus cüzdanı fotokopisi ve ücretin yatırıldığına dair belge istenir.

(4) Çeşitli nedenlerle kursa gelemeyen kursiyerlerin yatırdıkları kurs ücretleri geri verilmez ve kursiyer, kurs hakkını başkasına devredemez. Ancak parasını yatıran kursiyerler daha sonra açılacak muadil kurslardan birine kayıt yaptırabilirler.

(5) Yönetim kurulunca haklı ve geçerli kabul edilen bir sebeple kayıt olunan kurun ilk haftasında kayıt dondurma işlemi yapılabilir. Bu süre dışında kayıt dondurmak isteyen kursiyerlerin başvuruları Yönetim Kurulu tarafından görüşülür ve karara bağlanır. Devam edilmeyecek kurs dönemi için ücreti iade edilmez.

(6) Kayıt dondurma en çok iki eğitim öğretim dönemi için geçerlidir. Bu süre içinde kurs ücretlerine zam gelmişse kursiyerden ücret farkı alınır. SCÜ TÖMER’den kaynaklanan bir nedenden dolayı kurs açılamaması durumunda kursiyerler hakkında Yönetim Kurulu kararıyla yasal kesintiler yapıldıktan sonra iade işlemleri yapılır. Dört aydan uzun süreli kayıt dondurmalarda yeniden kayıt için ücretli Seviye Tespit Sınavı yapılır.

(7) Türkçe hazırlık eğitimi programı süresince kur sınavlarından başarısız olan öğrenciler söz konusu kurun “tekrar ücretini” (güncel kur ücretinin yarısı) kurumun resmî banka hesabına yatırmak kaydıyla kuru tekrar edebilirler. Bir öğrencinin aynı kurda başarısız olma ve kuru tekrar okuma hakkı ikidir. Aynı kuru iki kez tekrar eden öğrenciler başarısız olduklarında SCÜ TÖMER kayıtları yönetim kurulu kararıyla silinir, bu durum kursiyerin SCÜ TÖMER’deki kayıtlı e-mail adresine gönderilmek kaydıyla kursiyere tebliğ edilir ve gerekli bilgilendirme yetkili mercilere yapılır.

(8) Kayıt yaptıran kursiyerler belirlenen tarihler arasında örgün eğitime katılmazlarsa herhangi bir hak iddia edemezler. (9) SCÜ TÖMER’in düzenlediği kurslara kayıt olan kursiyerlere öğrenci belgesi verilir.

Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Sertifika Programı

MADDE 9 - SCÜ TÖMER, Yönetim Kurulu kararı ile Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Sertifika Programı’nı açma hakkına sahiptir. Bu programın ücret politikası, ders saatleri, içerikleri ve derslerin kimler tarafından verileceği Yönetim Kurulu tarafından düzenlenir. Yönetim Kurulu, sertifika programı için ek düzenlemeler de yapabilir.

Türkçe Seviye Tespit Sınavı

MADDE 10 - (1) Seviye Tespit Sınavları ücretlidir. Seviye Tespit Sınavlarının ücreti SCÜ TÖMER Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Adaylar, Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı’nda belirlenen esaslara göre hazırlanan Türkçe Seviye Tespit Sınavına tabi tutulurlar. Bu sınav 100 puan üzerinden değerlendirilir. Adaylar, aldıkları puana göre Türkçe Hazırlık Programında,

Temel Seviye I-II, A1-A2

Orta Seviye I-II, B1-B2

İleri Seviye I-II, C1-C2 kurlarına yerleştirilirler.

(1) Seviye Tespit Sınavı puan aralıkları, dil becerisi düzeyleri ve ilgili açıklamalar aşağıdaki gibidir:

Seviye Tespit Sınavı Puan Aralıkları Dil Becerisi Denklikleri Açıklamalar
91-100 C1 Akademik eğitimine devam edebilir.
71-90 B2 Akademik eğitimine devam edemez.
55-70 B1 Akademik eğitimine devam edemez.
0-55 A1-A2 55 puanın altında alan öğrencilerin A1-A2 seviyelerinden hangisinde devam etmesi gerektiği SCÜ TÖMER Müdürlüğü tarafından tespit edilir.

Seviyeler

MADDE 11 - (1) Yabancı Dil Seviye Sınavı sonucuna göre kursiyerlerin yerleştirileceği kurlar ve seviyeleri aşağıdaki gibidir:

1. Kur, Temel Seviye I, A1

2. Kur, Temel Seviye II, A2

3. Kur, Orta Seviye I, B1

4. Kur, Orta Seviye II, B2

5. Kur, İleri Seviye I, C1

6. Kur, İleri Seviye II, C2.

(2) SCÜ TÖMER’de Türkçe öğrenimi, "I. Temel Seviye” den başlayanlar için 950 saat olarak programlanır.

(3) Yukarıda belirtilen 6 dilseviyesinin her birinde verilecek derslerin saatleriyle diğer kursların ders saatleri SCÜ TÖMER Müdürlüğü tarafından düzenlenir ve bu ders saatleri için SCÜ TÖMER Müdürlüğü ek düzenlemeler yapabilir.

(4) Yukarıda belirtilen İleri Seviye II (C2) kuru, YTB’nin talebi doğrultusunda YTB öğrencileri için zorunludur. SCÜ TÖMER kursiyerleri için ise isteğe bağlıdır.

Kurslarda Okutulacak Dersler

MADDE 12 – (1) Dil öğretimi kurslarında kursiyerlerin dil seviyeleri göz önünde bulundurularak temel dil becerilerine yönelik dersler verilir.

Kurslarda Kullanılacak Kitap, Ders Materyallerinin Hazırlanması ve Seçimi

MADDE 13 – (1) Kurslarda kullanılacak ders materyallerinin hazırlanması ve seçimiyle ilgili esaslar SCÜ TÖMER Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

Devam Zorunluluğu

MADDE 14 - (1) Kursiyerler, derslerin en az %80’ine devam etmekle yükümlüdürler. Devamsızlıkları toplam ders saatinin %20’sini aşan kursiyerler, kur sonu sınavına katılamaz ve başarısız sayılırlar. Kursiyerlerin alacakları sağlık raporları derse devam sürelerinin hesabında dikkate alınmaz. Kursa devam edilmeyen gün ve saatler için kurs ücreti iadesi yapılmaz.

(2) Kursa devam durumu ilgili eğiticiler tarafından takip edilir. Eğiticiler devam durumunu gösteren çizelge ile birlikte yoklama listelerini her kur sonunda SCÜ TÖMER Müdürlüğüne elden teslim eder.

(3) SCÜ TÖMER Yönetim Kurulu, yukarıda belirtilen devam zorunluluğu oranını aşan kursiyerlerin SCÜ TÖMER kayıtlarının silinmesi yönünde karar alarak ilgilinin kurumla ilişiğini kesme hakkına sahiptir. İlişiği kesilen öğrencinin bilgileri yetkili mercilere iletilir.

(4) Uzun süreli hastalık, kaza, aile fertlerinden birinin vefatı ve benzeri gibi beklenmeyen durumlar nedeniyle devam oranının tamamlanamaması hâlinde, Yönetim Kurulu ilgili kursiyer hakkında bu durumu belgeleyen resmî tutanakları göz önünde bulundurarak karar verir.

Sınavların İçeriği, Uygulanması, Değerlendirmesine İlişkin Esaslar Sınavın İçeriği

MADDE 15 - (1) SCÜ TÖMER’de Seviye Tespit, Kur Bitirme ve Yeterlik Sınavları "Diller için Avrupa Ortak Öneriler Çerçevesi: Öğrenim, Öğretim ve Değerlendirme" ve "Türkiye Yükseköğretim Yeterlikler Çerçevesi" esas alınarak hazırlanır.

Sınavın Uygulanması

MADDE 16 – (1) SCÜ TÖMER’de uygulanan sınavlar şunlardır: Seviye Tespit Sınavı, Kur Bitirme Sınavı ve Yeterlik Sınavı.

(2) Sınavları SCÜ TÖMER Müdürlüğü tarafından görevlendirilen ilgililer yürütür.

(3) SCÜ TÖMER’de Seviye Tespit Sınavı, Kur Bitirme Sınavı ve Yeterlik Sınavı basılı ya da internet tabanlı olarak uygulanır.

(4) Yeterlik ve Seviye Tespit Sınavları "Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Programı"nda belirtilen A1, A2; B1, B2 ve C1 seviye dil becerilerini ölçmek amacıyla uygulanır.

(5) Dil kurslarına kaydolan öğrenciler Seviye Tespit Sınavına tabitutulurlar ve seviyelerine göre (A1, A2; B1, B2 ve C1) sınıflara yerleştirilirler.

(6) Türkiye Türkçesi ve diğer dil kurslarında kursiyerlere her kurun sonunda kur bitirme sınavı uygulanır. Bu kur bitirme sınavında kursiyerlerin temel dil becerilerine yönelik sorular bulunur.

(7) Sınavlar yüz (100) tam puan üzerinden değerlendirilir.

(8) SCÜ TÖMER’de bir kursiyerin sınavda başarılı sayılabilmesi için sınavda uygulanan tüm dil becerilerinden (okuma, yazma, dinleme, konuşma) başarılı olması gerekmektedir. Başarı şartı ise temel ve orta düzeyde (A1-A2-B1-B2) ortalama 60 puan, ileri düzeyde (C1-C2) ortalama 70 puandır.

(9) Türkçe Yeterlik Sınavı’ndan 100 üzerinden alınan puanlar "Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Programı" dil becerisi düzey denkliklerine çevrilir. Türkçe Yeterlik Sınavı’ndan 100 üzerinden 70 ve üzeri puan alanlar C1 düzeyinde başarılı kabul edilirler. Başarılı olan kursiyerlere C1 düzeyinde Türkçe Yeterlik Belgesi verilir. Kursiyerin başarısız olması durumunda sınav sonucuyla belirlenen kurdan Türkçe eğitimine devam etmesi zorunludur.

Sınavlara Giremeyen Kursiyerlerin Durumu

MADDE 17 - (1) Kabul edilebilir ve belgelendirilebilir mazeretleri sebebiyle sınavlara giremeyen kursiyerler, ilgili resmî evrakla Müdürlüğe yazılı olarak başvurur.

(2) Başvurunun, söz konusu mazeretin bitimini takip eden 5 (beş) iş günü içinde yapılması gerekir.

(3) Başvurusu Merkez Müdürlüğü tarafından uygun bulunan kursiyerler Müdürlüğün belirleyeceği tarih ve yerde mazeret sınavına alınırlar.

Yaz Öğretimi

MADDE 18 - (1) Akademik yıl sonunda, başarısız olan kursiyerler için yeterli sayıda başvuru olması hâlinde Yönetim Kurulu kararı ve onayı ile yaz öğretimi programı düzenlenir. Yaz öğrenimi ile ilgili hususlar Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

İlişik Kesme

MADDE 19 - (1) Aşağıdaki durumlarda kursiyerlerin kursla ilişiği Yönetim Kurulu kararıyla kesilir: a) Devam zorunluluğunun yerine getirilmemesi, b) 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 54/ (1) d maddesindeki disiplin suçlarını işlemiş olmak.

 ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Disiplin İşleri

MADDE 20 - (1) Kursiyerlerin kurslarda disiplinsiz davranışları hakkında 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun ilgili maddeleri ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde belirtilen hükümler uygulanır.

Mali İşler

MADDE 21 - (1) Türkçe kursu ve diğer kurslar için kursiyerlerden ve kuruluşlardan alınacak kurs ücretleri günün şartlarına göre Yönetim Kurulu veya Müdürlük tarafından belirlenir.

(2) Kursların yürütülmesinde görev alanlara ödenecek katkı payları, Merkezin muhasebe usulü ve diğer malî hususlar “2547 sayılı Kanunun değişik 58. maddesine göre Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik” usul ve esasları doğrultusunda hesaplanır ve ödenir.

Hüküm bulunmayan hâller

MADDE 22 - (1) Bu yönergede hüküm bulunmayan hâllerde, ilgili diğer mevzuat hükümlerine göre Yönetim Kurulu tarafından işlem yapılır.

Yürürlük

MADDE 23 - (1) Bu Yönerge Senato’da kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 24 - (1) Bu Yönerge hükümlerini Rektör yürütür.